top of page

Juryrapport Cultuurprijs Gemeente Ede 2008

 

 

 

Marcel Verbrugge werd in 1947 te Rotterdam geboren en kwam in 1975 in Ede wonen. Na zijn opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem is hij als vrij beeldend kunstenaar tientallen jaren als docent Beeldende Vorming aan het Streeklyceum in Ede verbonden geweest. Naast zijn inzet als docent bij verschillende instituten voor Beeldende Kunst heeft hij zich ontwikkeld tot een professionele kunstenaar met een duidelijke eigen beeldtaal. Hij beheerst meerdere kunstdisciplines waaronder: pentekenen, schilderen, fotografie en grafiek.

 

Marcel Verbrugge is een integere kunstenaar, onderzoekend, vernieuwend en zijn grenzen verleggend ook naar nieuwe disciplines in de kunst. Zijn betrokkenheid bij de Gemeente Ede blijkt als hij een fotosessie initieert van de onttakeling en afbraak van de Enka fabriek. Indringend en stap voor stap brengt hij zijn visie aan het licht. Dezelfde betrokkenheid uit zich ook in het organiseren van exposities met en voor collega’s, waarbij hij weet te motiveren en te stimuleren. Marcel Verbrugge wordt breed gedragen in de Edese gemeenschap waar Kunst en haar beleving is weggelegd voor pioniers. Daarnaast is hij landelijk bekend door zijn boekillustraties voor de uitgeverijen de Arbeiderspers en Querido.

 

In het geweld van oneindig veel stromingen in de moderne kunst, is het maar weinig kunstenaars gegeven de weg van hun talent vanuit een diep gewortelde overtuiging te volgen. Voor Marcel Verbrugge geen huizenhoge statements maar groots in oprechtheid en integriteit.

 

Vaak zoekend en rusteloos in het atelier om een doorbraak te vinden en dan de grensverleggende momenten vasthouden. In de kracht om vanuit figuratie naar abstractie, van poëtische schoonheid naar gefiIeerde naaktheid te komen is Marcel Verbrugge een absolute meester. Raak als een vuistslag, met lichte en snelle streken van het penseel, voert deze kunstenaar de regie over zijn kunstwerken. Op grond van deze bevindingen is de Jury unaniem in het toekennen van de Edese Cultuurprijs 2008 aan Beeldend Kunstenaar Marcel Verbrugge voor zijn gehele oeuvre in samenhang met zijn inzet voor de beeldende kunst in de Edese gemeenschap en ver daarbuiten.

 

Anneke Schat, juryvoorzitter

 

Juryleden:

Hans Dorrestijn

Hans Klomp

 

31 oktober, 2008

bottom of page